luni, 27 februarie 2012

Avantajele cumpărării puieţilor cu rădăcina nudă



Plantele cu rădăcină nudă se obtin prin scoaterea răsadurilor din pepinieră si scuturarea solului creând un sistem de rădăcină liber, gol. Arborii şi arbuşti se recoltează din pepiniere - în toamnă după defoliere, în zilele calde de iarnă, sau  primăvara devreme.
 În cazul în care plantele sunt transportate de la locul de depozitare la locul de plantare trebuiesc acoperite cu saci sau alte materiale asemănătoare , pentru a proteja rădăcinile de uscare. Aceasta operatiune este obligatorie mai ales  în cazul în care bate vântul şi este soare – deoarece aceşti factori accelerează uscarea rădăcinilor . Plantele cu rădăcina nudă sunt destul de utilizate la puietii de arbori de foioase, arbuşti ornamentali, arbuşti fructiferi, altoi de trandafiri,  pomi fructiferi, plante perene. Alegerea plantelor cu rădăcina nudă permite evaluarea sistemul de rădăcină - dacă este viguroasă, simetrică şi bine proporţionată fată de coroană.
 În primăvara, o data cu apariţia  vremii calde, plantele încep să transporte seva la muguri pentru formarea de noi frunze sau flori şi umiditatea furnizată de sistemul de rădăcină se concentrează în plantă ducând la uscarea rădăcinilor. Daca rădăcinile sunt goale şi uscate  atunci procesul continuă să afecteze suprafata  plantei, prin urmare, este important ca plantarea butaşilor cu rădăcina nudă să se facă cat mai devreme, astfel încât acestea să nu puna în pericol intreaga plantă. Dacă aveti o pivniţă sau un alt lor racoros (atenţie însă să nu fie prea racoros şi plantele să îngheţe) , puieţii cu rădăcină nudă pot fi stocati acolo, întârziind astfel pierdera umiditati .  Termenul vânzării şi plantarii paote fi  extins în toamnă târziu si primavara devreme la plantele stocate în beciuri răcoroase (în plus pe tot parcursul iernii dacă vremea permite acest lucru sau primavara târziu) deoarece acestea se acomodeaza rapid la noul mediu. In plus preţul relativ scăzut este un alt factor important ( mai ales când achizitionati un număr mare de plante) făţă de cele în ghivece sau în containere. Prin urmare avantajul cert este constituit de faptul că  aveti posibilitatea de a evalua toate părţile plantei , aspectul, sănătatea şi caracteristicile  plantelor cumpărate.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu