marți, 28 februarie 2012

Intretinerea plantatiei de zmeur



Lucrari de intretinere



Arbustii de zmeur au tendinţa de a creşte dezordonat şi apar lastari speculativi groasi si largi, ceea ce ar trebui interzis cu desavarsire. Acesti lastari trebuie separati de planta mama prin eliminarea cu rădăcină cu tot. In primăvara se efectueaza o reexaminare a lăstarilor crescuti în anul trecut, acestea ar trebui să rămână între 8 şi 10 buc. Dacă există mai multi va trebuii sa se taie cei mai slabi. In timpul sezonului de creştere de la coroana veche şi din rădăcinile rasadului cresc noi drajoni. La fiecare de tufa de zmeur ar trebui să fie lăsati 10 din cei mai puternici şi mai sănătoasi lastari, restul se taie inainte de a ajunge la o înălţime de 15 cm. La fel se procedeaza si cu lastarii crescuti intre randuri.  Menţinerea unei plantaţii formate din plante separate, nu numai că provoacă o reducere a randamentului, ci si o creştere puternică, dezordonata , iar tulpinile de rod sunt asfixiate de vegetatie şi  în plus, nu se mai poate face o protectie buna împotriva bolilor si daunatorilor.

Lastarii vechi de doi ani trebui să fie tăiati de la sol şi arsi. In acest mod, de elimina potenţialele surse de agenţi infectiosi patogeni. Acest lucru ar trebui să se facă chiar şi pe plantaţiile curate unde nu există simptome de boala si nici un declin al drajonilor de zmeura, ca o metoda preventiva. Taierile tulpinilor poate se face în general incepand cu luna septembrie, dar si dupa caderea frunselor (in uscat) in această stare este mult mai uşor să se selecteze şi să se debaraseze  decât în timpul verii. În vara anului ciupercile se răspândesc slab, astfel încât puteţi lăsa tulpinile vechi pntru toamna, atunci când eliminarea lor va dura mai puţin timp.

Lăstarii de un an vor fi fructifica în anul următor. Daca plantatia de zmeură este condusa pe fire de sârmă, tulpinile ar trebui să fie ataşate la acestea (din 5 in 5 cm de la una la alta). Scurtarea se efectuează numai atunci când lăstarii sunt mai mari de 180 cm (scurtarea reduce randamentul). Zmeura nesustinuta de fire ar trebui tăiata la o înălţime de aproximativ 120 m, deoarece în caz contrar se vor culca la sol. Aceasta taiere este absolute necesara dar reduce producţia de fructe de anul viitor.
Prăşitul zmeurei este procedura cea mai important lucrare care sustine o cultura buna, de calitate. La distantele mari dintre rânduri este uşor sa eliminam  buruienile mecanic cu instrumente adecvate, (gen motocultor, motosapa, plug) dar pe  rânduri, trebuie să le eliminam manual sau cu erbicide, care sunt uşor de utilizat pentru că tratamentul se efectuată primavara înainte de reluarea vegetaţiei sau toamna târziu. Cu toate acestea cel mai buna metoda de a pastra terenul curat de buruieni este aplicarea de erbicid pe intreaga suprafata a plantatiei.  Ea dă rezultatele cele mai bune, deoarece permite creşterea plantelor din rădăcinile de la suprafaţă, unde stratul de sol este cel mai fertil. Plantele, în primul an după plantare sunt foarte sensibile, deci ar trebui să se aplice ierbicid la doze mai mici . Dintre erbicidele recomandate sunt cele pe bază de simazin şi antrazin si pot fi menţionate: Gesatop 50WP şi Gesaprim 80WP.

Când se efectueaza tăierile la zmeură ar trebui să fie verificate şi reparate schelele si sarmele, dacă este necesar. Aceasta lucrare nu ar trebui amânată pentru lunile de iarnă deoarece in cazul unui îngheţ este dificil sa infingi parii, si o schela detoriorata afecteaza simtul estetic al clientilor potentiali. Dupa repararea schelelor se va trce la fixarea lastarilor la distante corespunzaroare, uniforme
Fertilizarea plantaţiilor de zmeură
Înainte de a infinta o plantatie de  zmeura, solul trebuie arat adânc pentru a permite introducerea in proximitatea rădăcinilor de gunoi de grajd, potasiu, fosfor şi magneziu. Doza recomandată este de 400-600 kg de gunoi de grajd, 1500-3000 g de potasiu, 1000-2000 g magneziu, 2000-3000 g de fosfor la 100 m2. Atunci când solul este acid trebuie corctat cu var.. În anii următori, cand zmeura a crescut cererea pentru azot, (doza de element) ar trebui să fie de aproximativ 600-1000 g N la 100 m2. Durata de viaţă utilă a plantaţiilor de zmeura este de aproximativ 10-12 ani, iar acestea ar trebui să fie ingrasate anual, cu potasiu, la o doză de aproximativ 800-1200 g (ingredient pur) pe 100 m2. Oferta de potasiu este foarte importanta datorita faptului că deficienţele de potasiu duc la o reducere a randamentului. Foarte des, chiar şi bine condusă plantaţia de zmeură poate da semne clare de deficit de magneziu şi de acemenea se reduce randamentul. Cea mai mare parte a solului, în cazul în care există deficienţe de magneziu sunt puternic acide. Ar trebui corctata acicitatea cu var sau dolomită, fără a crea un pH neutru (se recomanda un sol usor acid: pH 5-5,5).
 
Irigare
Nu există nici o îndoială că irigarea, poate ridica nivelul de randament al zmeurului.  Irigarea corectă este de dorit, în anii de dupa infintarea plantaţiei, în special în zonele în care precipitaţiile anuale au un volum de mai mic de 700 mm pe an, iar plantele sunt expuse  lunini solare. Plantaţii de zmeur se iriga prin picurare  deoarece necesită consum scazut de apă şi energie, sau cu aspersoare dar acestea pot afecta plantele, mai ales in peroada rodirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu