vineri, 24 februarie 2012

Taierile la arbustii fructiferi


Toti arbustii ar trebui să fie tunşi în mod regulat pentru a maximiza recolta.
Zmeurul
Zmeurul ar trebui să fie tuns sau mai degrabă curatat în fiecare an. Zmeurul produce recolte pe lăstarii de anul trecut. După recoltare, acestia sunt consumati şi trebuiesc eliminati pentru a face loc pentru cresterea de noi lăstari care va vor oferi recolta anului viitor.
Se vor rari  de asemenea si lăstari noi. Cantitatea corespunzătoare unei plante este de 8-10 drajoni pe metru patrat, deoarece in rândurile de zmeura dense  se dezvolta boli fungice şi dăunători.
Zmeurul de toamnă este un nou tip de zmeura, care dă fructe pe lăstari noi.Acestea ar trebui să fie tăiat complet in toamna.




Coacăzul şi agrişul
Coacăzul negru ar trebui să fie tuns în fiecare an, în timp ce la coacăzul roşu şi agriş se poate intervenii o dată la  trei - patru ani. Coacăzul negru produce cea mai bună recoltă pe doua ramuri bine echilibrate.
Se recomanda o tăire anuală de aierisire, eliminandu-se aproximativ o treime din arbust. Ramurile mai mari vor fi de asemenea eliminate. Scoateţi ramurile intrepătrunse. Scoateţi ramurile întregi printr-o taietura dreapta efectuata cu foarfeca de vie jos la baza lăstarului.
Unelte necesare
Este important să aveti instrumente de bune, care oferă o tăiere curată,  netedă si care se vindecă mai repede. Uneltele folosite în activitatea de tăiere sunt: ferăstrăul , si foarfeva de tăiat via .  Ferăstrăul poate fi fie un ferăstrău pentru tăiat lemne de foc cu o lamă mai mica sau asanumitul “coadă de vulpe” pentru ramificatiile mai groase sau foarfeca pentru vie care vă permite acesul in zonele inguste.
Daca inca nu aveti o foarfeca de tăiat via puteti alege una cu lame mobile din oţel de înaltă calitate care  se poate ascutii uşor sau daca e cazul pentru a înlocui lamele.
Alege-ti unelte de calitate – care  dureaza mai mult! Mai degrabă cumparati o unealtă de calitate bună decât o mulţime de unelte speciale de calitate inferioară.
Un ultim sfat : in locurile adanci unde nu puteti patrunde cu foarfeca pentru vie puteti folosi o foarfecă de croitorie (alimentară, de tuns) dar numai pentru ramurile mai puţin groase.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu